tisdag 27 april 2010

Vina 1 år

Klockan elva på kvällen den 25:e april förra året började värkarna komma. Vi låg och såg filmen Australia med Nicole Kidman och Hugh Jackman (den filmen har vi aldrig sett klart). Jag trodde bara det var lite skrämskott och somnade faktiskt. Ett par timmar senare väckte Sigrid mig och sa att det var allvar. Vi ringde hennes mamma som kom från Råneå för att ta hand om Elvin, och så bar det av till Sunderby sjukhus. Som jag minns det var det en bra förlossning, visst, det tog väl en sex timmar innan hon kom ut, men allt förlöpte utan komplikationer, förutom att Sigrid fick vänta länge på epiduralbedövningen och hade ruskigt ont ett tag. Jag minns att jag blev oerhört rörd när hon kom ut och vi såg att det var en flicka, något jag iofs hade varit helt säker på i flera månader. Jag hade antagligen blivit lika tårögd om det var en pojke, men på nåt sätt kändes det så fulländat med en flicka.

Nu har det gått ett år, ett jobbigt och såklart fantastiskt år. Sigrid har börjat jobba igen, Elvin har blivit fem år och jag är närmare 40 än 30 (hur man nu någonsin kan vara närmare ett yngre år?)

På kalaset kom våra vänner med sina barn och jag tror det var 29 personer inklusive farfar och Solveig. Vi rymdes, men det blev tårta i omgångar.

söndag 18 april 2010

Cykla, bada och läsa

Nu händer det grejer i ett kör. Elvin cyklade riktigt bra ikväll och klarade nog hundra meter alldeles själv. Klart det är vingligt och säkrast om vi följer efter och räddar upp situationerna ibland, men det var riktigt kul att se utvecklingen. Till sommaren kommer vi kunna se honom flängandes själv på cykeln!

Dessutom har han börjat läsa sin första bok. En bok med versaler och korta enkla meningar. De är hur häftigt som helst att höra honom ljuda fram orden. Klart det blir fel ibland, särskilt om det är konstiga stavningar av relativt enkla ord, som "och" eller "mycket".

Idag har vi varit på äventyrsbadet i Boden och hade riktigt mysigt med familjen Metsävainio. Vina var hur cool som helst och gillade verkligen att kunna gå runt i barnbassängen och hålla i kanten och leka med en vattenstråle. Elvin älskar att åka vattenrutschkanorna med mig eller Sigrid.

Men det var jävligt irriterande att det var så skitigt överallt där. Sandigt och grusigt i skåpen och på golven i omklädningsrummet, slabbigt och kladdigt i fiket där de serverade riktigt dålig mat och dessutom var det luddigt och sandigt i poolerna. Jag sa till en ur personalen vad jag tyckte och hon sa att städerskorna var lediga på söndagar. Hur i helvete är det möjligt? Vi har fär starka fackförbund i det här landet ;)

Känner mig som en grinig överklassgubbe, men jag tycker man kan förvänta sig god service och rent och snyggt i ett badhus när man betalar 200 spänn för att vara där och 150 kronor på mat.

Jaja, en bra dag och kväll hursomhelst. Nu ska jag kolla på fight!!

fredag 16 april 2010

Cykla och gå.

Elvin håller som bäst på att bemästra cyklingen men han har en hel del träning kvar, även om han faktiskt klarat nån meter utan att vi håller i pinnen.

Vina är faktiskt inte så långt ifrån att börja gå. Hon har helt hoppat över krypstadiet och går runt väggar och möbler för fullt. Igår tog hon ett par stapplande steg innan hon ramlade i Sigrids famn. Hur medvetna de stegen var kan man nog diskutera, men dock, hon tog några steg på egen hand.

Tror ändå att det är ett tag kvar innan hon fattar modet att försöka gå ordentligt. Hon letar hela tiden efter något eller någon att hålla i och är ju en försiktig madame, så vi får nog vänta lite.

Idag har vi varit på Leos lekland med Liam, Leia och Finn och deras mammor. Här ser ni Vina när hon klänger sig fast i näten och traskar på...

Har överlevt de första två veckornas pappaledighet och det går riktigt bra. Jag ser till att hålla mig sysselsatt med ett par hushållsbestyr varje dag så att man har nåt att göra och jag är ruskigt bra på att lata mig när Vina sover på förmiddagen. Recept som funkar för mig.

Vina är betydligt mer harmonisk nu är tidigare, hon är frisk, har blivit lite mognare och har kunnat börja röra sig lite själv. Vi myser.

lördag 10 april 2010

Vina ålar och går runt möbler

Vina har blivit riktigt duktig på att gå runt möbler och med gåvagnen. Känns ändå ganska långt borta att hon skulle börja gå på riktigt. Men ibland när hon känner sig extra modig så släpper hon händerna och står helt själv.

Här på bilden sitter hon bredvid sin kompis Tuva som är drygt två månader yngre.

Vina har fortfarande ett hett temperament, gnäller ofta och vill gärna bli buren mycket. Hon trivs dock när hon får gå runt vardagsrumsbordet och pyssla. Jag kör lite gnällträning med henne och plockar inte upp henne så fort hon skriker till utan försöker visa henne att allt är bra och att hon kan sätta sig om hin är trött. Har ingen som helst aning om gnällträning funkar, men jag provar ett tag till. Snart är hon ju ett år och om vi minns rätt så var Elvin betydligt lugnare sin andra sommar och eftersom de är klonade så borde hon snart varva ned lite.

torsdag 8 april 2010

Pappaledig

Nu har jag varit pappaledig i tre dagar och det går ganska bra ändå. Jag har lite svårt för att vara hemma hela dagarna med barnen, det måste jag erkänna. Jag vill ha sällskap av andra vuxna och försöker ta mig iväg så gott jag kan.

Jag har sagt åt mig själv att se det som ett stort privilegium att få vara så mycket med våra underbara barn och ska verkligen leva i nuet och inte blicka över horisonten så mycket. Jag lär återkomma med reflektioner kring detta.

Elvin fem år

Ja må han leva uti hundrade år!
Tänk att det nu gått mer än fem år sedan lille Jeje kom ut skrikandes till denna värld. Mycket har hänt och jag kommer inte ens ihåg hur mitt liv såg ut innan han föddes.

Han firade först födelsedagen hemma på lördagen och fick en stor polisstation i Lego av oss på morgonen, och det tyckte han var kul, tills farfar och Solveig kom med TITANIUM COMMAND RIG. The Power miner, den största och coolaste i serien. Han blev överlycklig och har faktiskt lekt mycket med den sedan dess. Han är helt fenomenal på att följa ritningarna och knåpa ihop modeller som egentligen är avsedda för 9-14 åringar. Jag väntar på att hans kreativitet skall kicka in och han börjar bygga fritt. Men det lär ta ett tag. Han gillar ordning och reda. Kommer inte från mig...

På söndagen hade han och Liam ett gemensamt kalas för sina dagiskompisar. Liam fyller år bara några dagar innan Elvin så vi och de tyckte det kunde va en rolig grej at göra nåt tillsammans. Det kom åtta barn och det var ett herrans liv i ett par timmar. Vi hade kalaset hemma hos Liam och hjälptes åt med förberedelser. Jag tror att alla som kom hade kul, men födelsedagsbarnen såg ändå måttligt roade ut, de ville mest pyssla på som de alltid gör tillsammans.

Schlagerelvin

Jag har inte haft mental kraft att blogga på ett bra tag men nu ska jag försöka ta igen några missade händelser som förtjänar inlägg.

De senaste månaderna har Elvin verkligen intresserat sig för musik. Han sjunger ofta, nynnar och lever ut. Han är faktiskt ganska säker på tonerna och jag är övertygad om att han ärvt båda våras musikalitet. Schlagertävlingarna blev riktigt mysiga stunder där han hade klara uppfattningar om vilka låtar som var bra och vilka som inte var det. Ska bli spännande att se om han intresserar sig för pianot som står alldeles för oanvänt.

I videon sjunger han Darins bidrag Out of my life. Texten är ungefär: Out of my life, why did you have to die, now it's too late, too late, too late to say I'm sorry, för den som inte hör det ;)