söndag 14 februari 2010

Att lära sig läsa och skriva

Elvin har så smått börjat knäcka koden med att läsa och skriva. Han har länge kunnat ljuda de allra flesta bokstäverna, men inte riktigt kunnat ljuda ihop dem till ord. Men nu börjar det sitta mer och mer. Vi kan be honom skriva enklare ord på datorn och han klarar faktiskt ganska många, men jag slås över hur onödigt komplicerat stavning är i svenska språket. Dubbelkonsonanter, -ck, å eller o, inte alls lätt att förklara. Finskan har vad jag förstår en stavning som är helt fonetisk, alltså man skriver som det låter. Logiskt. Smart.

Hursomhelst är det väldigt häftigt att bevittna hur han knäcker koden bit för bit, det är liksom inte så mycket vi lär honom, utan hans hjärna mognar och lär sig av sig själv känns det som.

Dessutm börjar han bli en fena på att addera enklare tal. Han gör det ofta snabbt och omedvetet utan att använda fingrarna. Det roligaste är att både siffror och ord verkar väcka hans nyfikenhet, vi behöver inte alls pusha utan han vill helt självmant sitta framför datorn och få uppdrag att skriva ord.

Kul inlägg att skriva.

1 kommentar:

farmor sa...

Ja,vilken dag som helst lossnar det. Läsa är ju nyckeln till framgång i skolan och att lära sig det medan man tycker det är roligt är guld värt.
Räknandet blir nog inga problem heller. Han kan ju redan siffrorna på leksakerna och räknar glatt enkronor innan de åker ner i spargrisen. Vad månde bliva? Han har många sidor som kan utvecklas
med tiden. På sportsidan verkar simning roligare än skridskor, men det är just nu det.
Tack för senast det var så roligt att träffa de små trollen som var friska och glada. Vina har också lärt känna sin farmor. Vi får se om hon känner igen mig nästa gång.
Kramar från Farmor