måndag 6 april 2009

Dator

Elvin är nu fyra år. Sprudlande av energi o upptäckarglädje. För några månader sen upptäckte han datorn för första gången. Det var Bolibompaspelet Drakens värld som fångade honom. Det var så roligt o se hur han försökte få muspekaren att röra sig genom att lyfta musen o hålla upp den mot skärmen o röra musen fram o tillbaka. Jag tolkade det som att vi människor intuitivt söker den mest logiska förklaringen, alltså att muspekaren borde röra sig på samma sätt som musen rör sig, men det gör den ju inte. Musen flyttar sig ju horisontellt medan pekaren flyttar sig vertikalt på skärmen. Jaja, detta tänker jag inte forska mer i.

Men det är ju egentligen helt outforskat hur datorn påverkar barn som i så tidig ålder tar den o alla dess aktiviteter o interaktivitet för given. Hur kommer det att påverka hjärnan, kommunikationsmönster, språk, socialt beteende m.m. Det får vi helt enkelt se om sisådär 15-20 år eller nåt.

Jag blir verkligen fascinerad av att se hur snabbt han lär sig spela spel, öppna rätt program, klicka fram till rätt sajt via bokmärken, navigera på sajten o växla mellan olika spel på Bolibompas förträffliga sida. Arg som ett bi blir han ibland oxå, när han inte förstår eller har irrat bort sig på nåt svårt spel eller inte tar sig tillbaka till hemsidan o kan välja nya spel. Än så länge kan han sluta när vi säger att det är dags, men jag har ju hört hur svårt det kan vara med äldre barn.

Nåväl, det ska bli spännande att följa hans utveckling även på denna front.

Inga kommentarer: