söndag 3 maj 2009

De fem S:en

Här den grundläggande teknik vi använder för att lugna Vina. En del lovprisar den som svaret för alla barn som har kolik. Så långt skulle inte jag våga gå, men jag tycker helt klart att den ger stor effekt o de skrik som inte betyder hunger har hittills gått att häva med detta:

Swaddling – Att linda spädbarnet hårt i en filt gör att man förhindrar barnet från för yviga rörelser som egentligen bara stressar upp henne. I livmodern har de ju extremt litet manöverutrymme. Det är ingen idé att bara vira runt en filt, utan man måste göra det ordentligt o det ska sitta tajtare än man tror är hälsosamt. En lös filt runt kommer bara irritera barnet o skulle det somna o lirka upp filten o få den i ansiktet så triggar det matreflexen o hon vaknar i onödan. Det finns flera olika tekniker för detta. Googla swaddling så får ni se. I Sverige är detta inte så vanligt, men i väldigt många länder är det praxis.

Side/Stomach – Att lägga barnet i din famn på sida eller på mage istället för att låta henne liksom ligga på rygg. Ryggläge triggar en reflex så att barnet försöker vifta med armarna o greppa tag i det den ser. Typ.

Ssch – Framkalla ett vyssjande ljud, antingen själv eller med hjälp av radiobrus, eller dammsugaren. Detta påminner om ljudet i livmodern o lugnar barnet.

Swing – Gunga barnet i famnen, med ganska små rörelser men se till att barnets huvud har stöd. Stora rörelser har ju barnet inte upplevt i magen.

Sucking – Det här är själva finalen, när barnet lugnat ned sig. Ge henne bröstet, eller ett finger eller tutte.

Inga kommentarer: