onsdag 27 maj 2009

Hostmedicin som funkar

Igår gick vi till doktorn med Elvin, mest bara för att kolla upp så att hans infektion inte gått ner i lungorna. Han hostar så otroligt jobbigt på nätterna o har liksom lite jobbigt med andningen, inte så att han syresätts dåligt, men det påverkar ju helt klart allmäntillståndet. Det var inget fel på lungorna o allt såg bra ut. Han har en klassisk luftvägsinfektion helt enkelt, sådana som barn får ofta, men för honom verkar hostan vara lite extra jobbig.

Några grannar hade tipsat mig om en hostdämpande medicin som FAKTISKT fungerar. Den heter Cocillana o innehåller lite morfin, vilket känns sisådär att proppa i en fyraåring. Men kan den få honom att sova lite bättre, slippa vakna en gång i timmen av svår hosta så är det värt det.
Läkaren var tveksam till att skriva ut den o förslog Brickanyl som vidgar luftvägarna något. Har vi redan prövat sa jag, funkar inte. Jamen lite Lepheton då, sa hon. Nix, har vi redan prövat, funkar inte, sa jag. Så tillslut fick vi Cocillana och det funkade utmärkt!!! Vi gav honom 2 ml innan han la sig o sen fick han två ml nån gång i natt. Han sov som en stock o slapp värsta hostan.

Under dagarna ger vi inte honom det, för slemmet som irriterar i halsen ska hostas upp, det är bra. Cocillana är hostdämpande o håller ju i så fall kvar slemmet, men nattetid är en annan femma tycker vi!

Detta är dagens tips till föräldrar med barn som hostar sönder nätterna! Skaffa Cocillana. Stå på er!

1 kommentar:

Sara Johansson sa...

Hej du, det har visat sig nu att de enda hostmediciner som egentligen hjälper är de morfinbaserade, Cocillana och Lepheton. Resten är till för att lugna föräldrarna... Problemet är ju bara att de där med morfin i kan ge ganska otrevliga biverkningar framför allt hos barn. De kan lätt få mardrömmar och det är ju inte så roligt. Men vår E ha fixat det fint och det är ju otroligt skönt att ha något att ta till så de får sova. Det känns ju som om de inte ens får en chans att bli friska annars.

Hoppas att han snart blir bättre!