söndag 14 juni 2009

Att linda barn

Vi har valt att linda Vina när hon ska komma ned i varv o somna, både när vi bär henne i en av sjalarna o när hon åker vagn. Även på natten lindar vi henne. Vi tror att hon lättare hittar sitt lugn o sover längre när hon är lindad. Hon liksom känner det där motståndet runt armarna o blir inte lika störd av sina egna armrörelser o reflexer.

I Sverige är det inte så vanligt att linda bebisar o Socialstyrelsen har en kryptisk skrivning i sin information om plötslig spädbarnsdöd. De skriver att barnet inte ska bäddas in så att de inte kan röra armar o ben. Det här tolkas nog enklast som att man inte ska linda sin bebbe eftersom armrörelserna är starkt begränsade. Benen kan hon ju lyfta hur mycket hon vill. Innan jag går igenom den vetenskapliga informationen om att linda sina barn, så vill jag göra tydligt att det handlar om att linda på rätt sätt, alltså från axlar o nedåt, med raka armar. Aldrig linda in huvudet, dock ska man se till att linda ganska resulut så att inte filten glider upp över munnen.

OK, jag har läst en studie som gått igenom de kända studierna av effekterna av att linda barn. Här är slutsatserna:
1. Barn som lindas o sover på rygg löper MINDRE risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. MEN om de rullar över på mage så löper det större risk att drabbas av det. Då ska man komma ihåg att vi talar om väldigt låga tal. Men jag tycker det visar att Socialstyrelsens information är direkt felaktig om man talar om för föräldrarna att barnet måste sova på rygg, vilket de ju redan bankar in. Varför gör de så??
2. Spädbarn upp till ca 6 månader störs mindre i sömnen o sover längre.
Sen finns det ytterligare fördelar för prematurfödda barn o barn med hjärnskador, men det går jag inte in på här.
3. En av riskerna med att linda barn är att de kan bli för varma. Så se till att använda tunn filt o lite kläder under.

Min slutsats är att fördelarna vida överväger riskerna. För oss känns det helt klart som att hon lättare kommer till ro o skriker mindre när vi lindar henne, vilket inte finns bevisat i denna metastudie. Dock minskar skrikandet hos barn med nån form av hjärnskada när de utsatts för någon form av smärtimpuls. Huruvida det stämmer på friska barn törs jag inte säga, men för oss är det uppenbart att lindandet minskar skrikandet.

Om nån undrar mer om de fakta jag hittat så lämna en kommentar.
Lycka till!

5 kommentarer:

Anna Ihs sa...

Ja med tanke på att vi fick lära oss att linda på föräldrarutbildningen i Australien, och att barnmorskorna och läkarna gör det på sjukhusen där, känns det väldigt konstigt med Sveriges "rekommendationer". För oss blev det något självklart som vi aldrig riktigt ifrågasatte (förrän vi kom till Sverige) speciellt eftersom vi tyckte det fungerade så himla bra för oss. Kul att läsa om dina efterforskningar i alla fall :-)

Anonym sa...

Håller med Anna......här har jag inte hittat annat än positiv information när det gäller att linda spädbarn under 4 månader.Det ska lugna dem, och göra det lättare för de att somna, även minska risken för spädbarnsdöd. Så jag tycker att ni ska fortsötta att göra det om funkar.Jag lindade inte mina barn, för de gillade inte alls det, det ville röra på sig.Men om det gör att Vina kommer till ro, så tycker jag att det är ju bara positivt med att linda henne.Hälsningar E-K i Ausralien.

Maria sa...

Vore det så att det mest naturliga för ett barn vore att ligga med raka armar längst sidorna när det sover, skulle barn födas med en filt direkt.
Jag förstår poängen. barnet ligger ombonat precis som i magen och känner en trygghet runtom så att det inte vaknar. Poängen är att man behöver inte ligga med raklånga armar längst sidorna för att känna sig trygg eller att det känns ombonat därför. En vanlig filt räcker.
När du hänvisar till en studie som säger att lindade barn som "sover på rygg", men inte är för varma löper mycket mindre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd, kan lika gärna betyda att barn som sover på RYGG I SIG löper mindre risk att drabbas av plötslig spädbarnsdöd. Det är redan vedertaget. Att linda barnet blir därför en sak som HJÄLPER FÖRÄLDRARNA och inte leder till något för barnet.
att röra på armar och ben när man sover är NORMALT. Att barn vaknar av sina rörelser och reflexer är i så fall också normalt och något man får ta i ett par månader.
Det du skriver om att armarna ska ligga "raka längs kroppen" är inte normalt.
därför inte ens i magen ligger barnet på ett sätt att armarna ska ligga rakt mot kroppen. Om ditt barn sover bättre är det troligt för som du säger att det påminner om livet i livmodern samtidigt som det också kan betyda att det har blivit vant vid det och inte verbalt kan säga ifrån. Barnet uppfattar det som normalt. Andra barn säger ju ifrån. Det kan alltså lika gärna handla om vad man har för temperament när man föds. Om man tittar på ett vaket spädbarns å rör det sig konstant därför att hjärnan ska lära sig synkronisera sina rörelser.
Jag tror personligen att slutsatsen med undersökningen att barn som är lindade och rullar över på magen i högre grad drabbas av spädbarnsdödlighet innebär slutsatsen att livmoderstadiet inte ska efterliknas. När man är född (om man inte är prematurbarn), ska man inte lindas och man ska inte värmas upp för mycket. Kroppen kan reagera med att retirera till fosterstadiet och stänga av andningscentret eftersom det "inte behövs". Att ligga på magen påminner precis om den vinkel man ligger i, i magen, innan man föds och alltså inte "behöver andas". Huvudet neråt, tyngdlagen osv. Det som är inbyggt.
Jag tycker det är helt sjukt att man rekommenderar lindning av barn, oavsett hur hårt, när barnet inte föds med medföljande filt och ingen människa vare sig i fosterstadiet eller i vuxet tillstånd ligger med armarna en hel natt raklång längs sidorna. Man ska kunna böja upp sin arm vid behov, oavsett om det är en reflex eller inte.

Niklas sa...

Maria, ledsen att jag är sen med kommentaren.
Jag tycker att föräldrar ska få objektiv information o därefter själva välja hur de vill göra. Socialstyrelsens skrivning att man inte ska bädda in barn, för att risken för PSD ökar, är direkt felaktig, därför vill jag klargöra det. Studien, den största som finns, visar att lindade barn som sover på rygg löper MINDRE risk för PSD än olindade barn på rygg. I övrigt får du ha vilken åsikt du vill o göra precis hur du vill. Jag bara berättar hur vi gör o hur vi har tänkt när vi valt att göra så. Tilläggas kan att man inte kunnat se några skadeverkningar av lindande så länge man gör det rätt. So whats the harm? För oss var det tydligt att vår temperamentsfulla dotter kunde hitta sitt lugn lättare av att bli llindad. Det mådde hon mycket bättre av än att skrika i timme efter timme. Och vi oxå!

Anonym sa...

Var är dina källor? Vadå stänga av andningen? Är du säker på att det du skriver har vetenskapligt stöd eller babblar du bara det du själv "tror"?